Nederland is een land met relatief veel ondernemers. Toch zijn de omstandigheden nog niet optimaal voor mensen met een eigen bedrijf. Zo is failliet gaan uit den boze, en is er in Nederland te weinig durfkapitaal.

Welke bijdrage kan internet leveren aan de Nederlandse economie? Die vraag stond dinsdag centraal tijdens Google Big Tent, een debat in het Amsterdamse Rozentheater.

Vaststaat dat jonge ondernemers belangrijk zijn voor de economie. “Zestig procent van de groei in de werkgelegenheid komt door jonge, nieuwe bedrijven”, zegt Dirk Pilat van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). En veel van die firma’s die korter dan vijf jaar bestaan, zijn actief in de internetsector.

Ook Hans Biesheuvel van MKB Nederland ziet in internetstartups “één van de beste aanjagers van groei”.

Hoewel Nederland een boel dingen vrij goed doet, valt er wel er volgens de diverse sprekers en panelleden genoeg te verbeteren aan het ondernemersklimaat.

Regelgeving moet transparanter

Salar al Khafaji van de Amsterdamse startup Silk pleit voor eenvoudige en transparante regelgeving. “In Silicon Valley ga je naar een advocaat en krijg je een standaardpakket papier mee. Alle dingen voor personeel zijn in twee dagen geregeld”, aldus Al Khafaji. In Nederland kost dat aanzienlijk meer tijd.

Ook de communicatie met overheidsdiensten kan een stuk beter. Al Khafaji had bijvoorbeeld maanden nodig om er bij de Belastingdienst achter te komen hoe men aankijkt tegen buitenlandse kapitaal. Silk haalde namelijk vorig jaar 1,3 miljoen euro investeringsgeld op in Silicon Valley.

Falen moet kunnen

De roep om simpelere regelgeving is er niet alleen ten aanzien van het starten van bedrijven, maar ook ten aanzien van een faillissement. In Nederland is het volgens Dirk Pilat lastig om als entrepreneur een keer op je bek te gaan en daarna opnieuw te beginnen. Pilat: “De beste ondernemers zijn mensen die al een keer gefaald hebben. Als we het te moeilijk maken om te falen, is dat moeilijk voor ondernemers.”

Premier Mark Rutte erkent dat punt, maar wijst ook op een cultuuromslag die plaats moet vinden. “In Amerika zeggen mensen als je failliet gaat: je hebt het tenminste geprobeerd. In Nederland roept men: haha, dan had je maar niet voor jezelf moeten beginnen.”

Datzelfde risicomijdende gedrag ziet ook Al Khafaji van Silk. “Ik krijg vanuit Silicon Valley vaak de vraag waarom er zo weinig ‘billion dollar companies’ zijn in Nederland.” Volgens hem zien Nederlandse ondernemers het creëren van een concern dat zoveel waard is, als onrealistisch. “Maar als er niemand aan begint, dan krijg je ook nooit de 10 procent die het wel redt”, aldus Al Khafaji.

Wet voor startups

Eén van de redenen waarom Nederlandse ondernemers risicomijdend zijn, is omdat het aannemen van personeel veel voeten in de aarde heeft, meent internetondernemer Boris Veldhuijsen van Zanten. “Als je van twee naar drie werknemers gaat, is dat een veel grotere verantwoordelijkheid als werkgever dan als je de 5001e werknemer aanneemt”, zegt hij.

Veldhuijsen van Zanten pleit daarom voor een startupwet, waarin wordt geregeld dat  jonge bedrijven mensen aan kunnen nemen die ze binnen vier jaar gemakkelijk kunnen ontslaan.

Financiering van ondernemingen

Een andere veel gehoorde klacht van de sprekers is het gebrek aan investeringsgeld in Nederland. “Als startup is het eerste wat je doet naar Londen gaan, want daar zitten de beste investeerders”, zegt Edial Dekker, ceo van Gidsy, dat onlangs werd overgenomen. “En het liefst ga je naar de VS, want daar zitten nog grotere investeerders.”

Volgens Pilat loopt Nederland achterop als het gaat om bij risicokapitaal. “Er is te weinig dynamiek in die sector. Er zijn niet voldoende grote ideeën en projecten”, zegt de OESO-medewerker. “Maar de overheid kan ook iets doen.”

Rutte ziet echter een beperkte rol voor de overheid in het financieren van startups. De overheid kan diensten afnemen en de omstandigheden beïnvloeden, maar de financiering moet vooral uit het bedrijfsleven komen. De overheid moet niet alle risico gaan dragen. “De overheid is er alleen om een duwtje te geven, anders wordt het een vangnet in plaats van een trampoline.”

Whitepaper NHG hypotheek

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl